facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Θηλάζω. Μήπως η διατροφή μου επηρεάζει κάποιες φορές το μωρό;

Ερώτηση από Βασιλική (29.7.2014)

"Καλησπέρα σας.. Είμαι νέα μαμά ενός αγοριού 14 ημερών και αγχώνομαι με το παραμικρό. Θηλάζω αποκλειστικά δόξα τω θεώ, όμως φοβάμαι μήπως η διατροφή μου επηρεάζει κάποιες φορές το μωρό. Τι πρέπει να τρώω και τι να αποφεύγω καλύτερα; Ο μικρούλης μου συνήθως κάθε φορά που τρώει μετά από λίγο κάνει και τα κακάκια του, κάποιες μέρες έως και επτά φορές κάποιες άλλες όχι τόσο και ανησυχώ γι' αυτό, αναρωτιέμαι μήπως παίζει ρόλο το τι θα φάω εγώ.. Επίσης, ενώ τα πάμε καλά με το θηλασμό από το ένα στήθος, τις περισσότερες φορές ο μπέμπης τρώει και πνίγεται, είτε κατά τη διάρκεια το βγάζει κιόλας και αναρωτιέμαι μήπως δεν τρώει σωστά από το συγκεκριμένο στήθος ή το κάνει από τη λαιμαργία του. Πάντως για να μου είναι ήσυχος πάει να πει ότι τρώει καλά και χορταίνει, έτσι δεν είναι; Όσο για τον ίκτερο, αν είναι να εμφανίσει πιο πολύ είναι γύρω στις τρεις μέρες, σωστά; Ο μικρούλης μου δεν είχε ούτε από όταν γεννήθηκε, αλλά κάπου όταν είναι ήρεμος και κοιμάται διακρίνω λίγο να είναι κιτρινούλης και φαντάζομαι πως είναι φυσιολογικό, γιατί είναι λίγο και δεν είναι μονίμως έτσι. Μέχρι να σαραντίσω θα έχουν φύγει όλα, ακόμα είναι μικρούλης.. Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά όταν ο καθένας λέει το δικό του όσο να ‘ναι προβληματίζεσαι.. Σας ευχαριστώ πολύ!!!"

Απάντηση από παιδίατρο (29.7.2014)

Αγαπητή μητέρα,

 

συγχαρητήρια για το νέο σας μωρό!! Να σάς ζήσει!!

Εκφράζετε τις πιο συχνές αγωνίες μιας μητέρας και παρότι οι ερωτήσεις σας δεν με ανησυχούν αυτές καθεαυτές (έχουν όλες συνήθως μια πολύ απλή απάντηση), με προβληματίζει οτι τις έχετε ακόμα… Το μωρό σας θα έπρεπε να το έχει ήδη δει παιδίατρος, από την πρώτη ή δεύτερη κι όλας μέρα αφού βγήκατε από το μαιευτήριο, και αν τις πρώτες μέρες τις ζωής έχασε αρκετό βάρος (φυσιολογικό!) ή συνέχιζε να χάνει την μέρα που βγήκατε, τότε πρέπει να το δει παιδίατρος και την 12-14η ημέρα για ζύγιση και επανέλεγχο. Αν έχει ίκτερο, θα έπρεπε να έχει μετρηθεί κατά την έξοδο από το μαιευτήριο, και ανεξαρτήτως τι νομίζει ο καθένας κοιτάζοντάς το, το αποτέλεσμα της μέτρησης θα μάς έλεγε αν πρέπει ή όχι να ξαναμετρηθεί — έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως ανεξαρτήτως εμπειρίας κανείς δεν μπορεί με το… “μάτι” να υπολογίσει την βαρύτητα του ίκτερου.

Αυτό που με ανησυχεί λοιπόν δεν είναι οι ερωτήσεις σας, αλλά το γεγονός οτι τις έχετε ακόμα. Ξεκινώ λοιπόν με τις απαντήσεις μου, στον βαθμό που μπορώ να υποθέσω πως κατά τα άλλα το παιδί σας είναι υγιές:

1. Φροντίστε να δει το παιδί σας παιδίατρος το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και αν όλοι οι… “φίλοι” λένε πως το παιδί είναι μια χαρά. Το παιδί χρειάζεται κλινική εκτίμηση, ζύγιση, μέτρηση, και πάνω από όλα η μητέρα και ο πατέρας χρειάζονται εκτεταμένη συμβουλευτική (από τον θηλασμό, μέχρι την ασφάλεια).

2. Πιστεύεται πως τα μωρά έχουν και αυτά ακόμη προτιμήσεις σε κάποιες γεύσεις και η αλήθεια είναι πως οι πολύ έντονες γεύσεις και οσμές πράγματι μπορεί να περάσουν στο γάλα, άρα όντως αν… φάτε παστουρμά, μπορεί το παιδί σας να αντιδράσει (όχι οτι θα πάθει κάτι όμως).

3. ΔΕΝ υπάρχει τροφή που να ΠΡΕΠΕΙ να αποφεύγετε, εκτός αν διαπιστώσετε κατ επανάληψην πως ενοχλεί το μωρό σας. Μην ανησυχείτε που δεν είστε σίγουρη από τις πρώτες μέρες, είναι ακόμη νωρίς. Πολλά είναι τα μωρά που φαίνεται να ενοχλούνται αν η μητέρα καταναλώνει πολλά γαλακτοκομικά, οπότε προτείνουμε να πίνετε ένα ποτήρι γάλα την ημέρα, ή το αντίστοιχο σε τυρί, και να αποφεύγετε κατά τα άλλα τα γαλακτοκομικά.

4. ΜΗΝ καπνίζετε, και ΜΗΝ καταναλώνετε καθόλου αλκοόλ και καφέ. Όλες αυτές οι ουσίες περνούν στο γάλα, και μπορεί να επηρεάζουν το παιδί σας ή ακόμη και να το βλάπτουν.

5. Η γεύση του γάλακτός σας πράγματι αλλάζει ανάλογα με το τι τρώτε, αλλά με έναν… απρόβλεπτο ίσως τρόπο. Δεν σάς προτείνω να περιορίσετε το μενού σας προσπαθώντας να πετύχετε μια γεύση που να ικανοποιεί το βρέφος. Εκείνο θα μάθει τις γεύσεις σας, όχι το αντίστροφο.

6. Το μωρό σας μπορεί να μοιάζει να πνίγεται καθώς στην αρχή του θηλασμού ενδέχεται να έρχεται μεγάλη ποσότητα γάλακτος. Θα τραβηχτεί μόνος του, μην ανησυχείτε. Φροντίζετε ΠΑΝΤΑ να ρεύεται το παιδί μετά από 5-10 λεπτά θηλασμού, αλλά και μετά το πέρας του θηλασμού. Τώρα μπορεί να μοιάζει βουνό καθώς ενδέχεται να θηλάζει κάθε μια ώρα (οπότε φαντάζει σα να ασχολείστε διαρκώς με τον θηλασμό), αλλά τα γεύματα θα αραιώσουν όσο μεγαλώνει και δεν θα είναι τόσο σπουδαία καθυστέρηση. Το ρέψιμο βοηθά το παιδί να φάει καλά (και να μεγαλώσει το μεσοδιάστημα των γευμάτων), αλλά μειώνει και την πιθανότητα αναγωγής (που ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ υπάρχει σε ΟΛΑ τα νεογνά).

7. Για τον ίκτερο σάς εξήγησα παραπάνω. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη που επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ξέραμε, δηλαδή πως ένα θηλάζον βρέφος μπορεί να έχει φυσιολογικά ίκτερο έως και 4-6 εβδομάδες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορώ να μιλήσω ειδικά για το δικό σας μωρό και να αποκλείσω την πιθανότητα προβλήματος από αυτό το βήμα.

8. Το κριτήριο για το πόσο καλά τρώει το παιδί σας είναι το βάρος του, ύστερα ο αριθμός των πάμπερ με ούρα (θέλουμε τουλάχιστον 5-6/ημέρα) και ύστερα όλα τα υπόλοιπα. Όπως καταλαβαίνετε ο καλύτερος τρόπος είναι το βάρος — ΟΜΩΣ, ΔΕΝ χρειάζεται να έχετε ζυγαριά, και ΔΕΝ χρειάζεται να ζυγίζετε το παιδί σας κάθε μέρα. Το παιδί πρέπει να ζυγίζεται σε προδιαγεγραμμένες ημερομηνίες, στην ίδια ζυγαριά πάντα, δηλαδή, αυτήν του παιδιάτρου σας.

Ελπίζω να βοήθησα,

στην διάθεσή σας,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP