Η IVF (τεχνητή γονιμοποίηση) και η ICSI (μικρογονιμοποίηση) προσφέρουν μια πιθανότητα σύλληψης σε πολλά μη γόνιμα ζευγάρια και κάθε χρόνο περίπου 6.000 παιδιά συλλαμβάνονται μ΄αυτές τις μεθόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ασφαλείς & οι δύο τεχνικές
Τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης δίνουν πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών που προέρχονται από αυτές τις μεθόδους. Επιπλέον το ποσοστό των παθολογικών προβλημάτων στα παιδιά με υποβοηθούμενη σύλληψη ήταν σχετικά μικρό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Η έρευνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη που γίνεται στον κόσμο και συγκρίνει παιδιά που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά με αυτά που έχουν προέλθει από IVF και ICSI, επιβεβαίωσε ότι και οι δύο τεχνικές είναι ασφαλείς και ότι τα παιδιά που συνελήφθησαν με αυτές είναι τόσο υγιή όσο και τα υπόλοιπα παιδιά.
Η έρευνα βρήκε ένα μετρίως υψηλότερο ποσοστό ανωμαλιών στα παιδιά που συλλαμβάνονται με ICSI και αυτή η πλευρά της έρευνας συνεχίζεται ακόμη την ώρα της δημοσίευσης αυτού του κειμένου. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το αποτέλεσμα αυτό έχει να κάνει με την υποκειμενική επιλογή των παιδιών του γκρουπ της φυσιολογικής σύλληψης.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.
Στην πολυκεντρική αυτή έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετείχαν ερευνητές και παιδιά από 5 χώρες -Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία. Συνέκρινε 541 παιδιά από IVF, 440 από ICSI και 542 από φυσιολογική σύλληψη και τα παρακολούθησε μεχρι την ηλικία των 5 ετών. Ξεκίνησε από τον παιδίατρο Dr Alastair Sutcliffe του University College London σαν απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ειδικά της ICSI. Η έρευνα εξέτασε το μαιευτικό και νεογνικό ιστορικό, ανωμαλίες της διάπλασης και τη φυσική, διανοητική, συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης εξέτασε και τις οικογενειακές σχέσεις.
Η έρευνα είναι η πιο αναλυτική από αυτές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την IVF και την ICSI. Γενικά τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά σχετικά με τους φόβους που έχουν εκφραστεί για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών που έχουν συλληφθεί με IVF και ICSI. Επίσης επιβεβαιώνει τα εξίσου καθησυχαστικά αποτελέσματα άλλων μικρότερων κα λιγότερο αναλυτικών ερευνών.
Βασικά ευρήματα της έρευνας
- Το βάρος γέννησης και το ύψος σε ηλικία 5 ετών ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο ομάδων και δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στην ανάπτυξη.
- Οι αρρώστιες ήταν παρόμοιες. Οι εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία ήταν υψηλότερες για τα παιδιά από IVF και ICSI, αλλά και πάλι ήταν πολύ χαμηλές, δηλαδή κάτω από 1% για όλες τις ομάδες.
- Δεν βρέθηκαν διαφορές σε λεκτικές ικανότητες ή στο Δείκτη Νοημοσύνης μεταξύ των ομάδων. Τα κορίτσια όμως είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τα αγόρια σε όλες τις ομάδες.
- Δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των ομάδων στην κινητική ανάπτυξη.
- Το ποσοστό των ανωμαλιών ήταν μεγαλύτερο στα παιδιά με ICSI. Ο λόγος για αυτή τη διαφορά δεν είναι γνωστός , αλλά μπορεί να οφείλεται στη διαδικασία επιλογής των παιδιών με φυσιολογική σύλληψη.
- Βρέθηκε πως οι μητέρες των παιδιών με ICSI ήταν πιο αφοσιωμένες στην μητρότητα από τις μητέρες των άλλων ομάδων.
- Δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των παιδιών σχετικά με προβλήματα συμπεριφοράς ή δίαθεσης και επίσης δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των γονέων όσον αφορά στο στρες.
Η έρευνα η οποία δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας καθησυχάζει τους φόβους σχετικά με την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Το ποσοστό των ανωμαλιών στα παιδιά με IVF και ICSI δεν ήταν στατιστικά σημαντικό και σε κάθε περίπτωση μπορεί να οφείλεται στο σχεδιασμό της έρευνας.
Οι μητέρες των παιδιών των ομάδων IVF και ICSI ήσαν μεγαλυτερες από αυτές των άλλων παιδιών και η αυξημένη ηλικία της μητέρας είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου. Τα παιδιά της ομάδας φυσιολογικής σύλληψης βρέθηκαν από τα τοπικά σχολεία και είναι γνωστό ότι τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα δεν πηγαίνουν σε τέτοια σχολεία.
Φαίνεται λοιπόν πως η έρευνα αυτή φέρνει εξαιρετικά καλά νέα. Κι' αυτό γιατί η πρώτη ερώτηση που κάνει μια μητέρα όταν γεννάει ένα παιδί είναι: Είναι εντάξει το παιδί; Αυτή η έρευνα δείχνει πως δε θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας.
Χάρης Χηνιάδης
Μαιευτήρας Χειρουργός - Γυναικολόγος
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση
και Λαπαροσκοπική Χειρουργική
http://www.ivf-greece.info